Sisäänkirjautuminen

 Frisbeegolf-kurssi Laitilassa

​Liitokiekot lensivät Pajukujalle hankittuihin koreihin.

Liikuntasuunnittelija Helena Pietilä piti Pajukujan asumisyksikön asiakkaille frisbeegolf-kurssin Laitilassa 10.6.2015. Kurssin tarkoituksena oli tutustuttaa kurssilaiset frisbeegolfissa käytettäviin välineisiin, opetella pelin säännöt ja tutkia, miten Pajukujalle aiemmin hankitut frisbeegolf-korit saataisiin sijoiteltua pihalle mahdollisimman järkevästi. Kurssilla pelattiin Pajukujan asiakkaita varten tehdyillä sovelletuilla säännöillä.

Ennen kurssin alkamista KTO:n liikuntasuunnittelija Helena Pietilä tutki Pajukujan asumisyksikön pihaa ja ympäristöä: hän katsoi missä on marjapensas, ikkuna, parkkipaikka, vilkas kulkureitti tai mikä tahansa helposti rikkoutuva kohde. Frisbeegolfissa heittopaikkojen ja korien paikat on suunniteltava tarkasti, sillä kiekko voi lähteä kädestä yllättävän vauhdikkaasti. Ympärillä on siis oltava riittävästi tilaa. Alkusuunnittelun jälkeen Pajukujan takapihalle nousi kaksi koria heittopaikkoineen eli frisbeegolftermein sanottuna kahden väylän rata. ”Heittopaikkojen pitää ehdottomasti olla selkä ojaan päin”, Helena Pietilä totesi tutkiessaan takapihaa ympäröivää syvää ojaa. Vahinkojen välttämiseksi heittopaikat on merkittävä aina samaan kohtaan.

Kurssin alussa viisi kurssille osallistunutta Pajukujan asiakasta sai kuulla pelin tarkoituksen: tarkoituksena on yrittää heittää kiekko koriin mahdollisimman vähillä heitoilla. Vähiten heittoja saanut voittaa. Kurssin toisena osiona oli tutustuminen välineisiin eli kiekkoon ja koriin. Kurssilaiset harjoittelivat, miten kiekkoa pidetään kädessä, ja kun heitto-ote oli tullut tutuksi, oli aika siirtyä heittopaikalle harjoittelemaan oikeanlaista heittoasentoa. ”Kylki sinne koriin päin, nyt tähtää. Hyvä!” Pietilä opasti kurssilaisia.

Frisbeegolfin sääntöjen mukaan kiekko heitetään siltä kohdalta, mihin se on edellisellä heitolla laskeutunut. Pelaajat kulkevat yhtenä ryhmänä kiekkojen luo, ja kauimmainen kiekko heitetään ensin. Pietilä korosti turvallisuuden kannalta tärkeää sääntöä sekä kurssilaisille että ohjaajille: ”Aina pitää kulkea porukassa. Koskaan ei saa mennä yksin muitten eteen, ettei satu vahinkoa.” Ensimmäisellä väylällä melkein kaikki kurssilaiset saivat kiekon koriin kolmella heitolla. Toisella väylällä kiekko lensi parhaimmillaan niin komeasti, että yhden pelaajan kiekko lensi heti heittopaikalta pitkälle korin ohi.  Kurssi päättyi sääntöjen kertaukseen ja kurssitodistusten jakoon.