Sisäänkirjautuminen

 Turvallista elämää yhteisössä maaseudulla

​Juhalan lampaat Onni ja Iivari

​​Perniössä sijaitseva Juhalan asumisyksikkö on keskellä maaseutua mutta lähellä palveluja. Kolmetoistapaikkaisen asumisyksikön henkilöstöön kuuluu esimiehen lisäksi kaksi ohjaajaa ja kuusi hoitajaa.  Juhalassa toiminta painottuu ohjauksellisuuteen, vaikka viime vuosina hoidollisuus on lisääntynyt.  "Perusajatuksena kuitenkin on, että asiakas toimii avustettuna kykyjensä mukaan mahdollisimman paljon itse", Juhalan asumisyksikön esimies Päivi Turunen sanoo.

Päärakennuksen tilat ovat kolmessa kerroksessa: kellarissa on pesutilat, pyykkihuolto, varastotilaa ja ruokavarastoja, ja asuinhuoneita on kahdessa kerroksessa. Yhteisöllinen asuminen tuo turvaa, jota lisää myös ympärivuorokautinen hoitajien läsnäolo. "Kaikki tapahtuu saman katon alla. Yhdessä tehdään keittiötyöt ja myös ruokaillaan yhdessä", Päivi Turunen sanoo.  Lounasruoka ostetaan Salon kaupungilta, ja ruoan hakeminen henkilökunnan kanssa on yhden asiakkaan työ- ja päivätoimintaa arkisin.  Kaikki muut ruoat eli aamiainen, päivällinen ja välipalat valmistetaan itse.

Ruokahuollon ja muiden arjen perusasioiden toteutumisen varmistamisen lisäksi tärkeimpiä asioita Juhalassa ovat arvostava vuorovaikutus ja kunnioittava kohtelu.  Päivi Turusen mukaan kaikkein tärkeintä on asiakkaan hyvän elämän toteutuminen. "Hyvä elämä on sitä, että asioita mietitään asiakkaan näkökulmasta ja pohditaan, miten hänen asiansa pystytään järjestämään niin, että hän itse vaikuttaa niihin. Vähemmän apua ja tukea tarvitsevat asiakkaat järjestävätkin esimerkiksi omat vapaa-ajan menemiset ja tekemiset pitkälti itse. Itsemäärääminen tarkoittaa erilaisia asioita eri ihmisille. Täällä tuetaan jokaisen asiakkaan päätösvaltaa omaan elämäänsä ja valintojen tekemiseen tarjoamalla vaihtoehtoja aktiivisesti", Turunen toteaa.

Juhalan asumisyksikön pihapiirissä on päärakennuksen lisäksi puulämmitteinen rantasauna, grillikota ja iso halli, jossa on myös talli lampaille. Maalaistalon pihapiirissä riittää monenlaista tekemistä: asiakkaat osallistuvat pihan kunnossapitoon, johon kuuluu kesäisin ruohonleikkaus, keväisin ja syksyisin haravointi ja talvisin lumen kolaaminen ja hiekoitus. Pihapiirissä on myös marjapensaita ja muutamia omenapuita. Yksikössä on järjestetty kompostit kompostikelpoisia jätteitä varten, ja muut roskat lajitellaan ja kierrätetään. Asumisyksikössä on lemmikkinä kaksi lammasta, joiden hoitamiseen asiakkaat voivat osallistua. Saunakaudella asiakkaat myös lämmittävät rantasaunaa.

Asumisyksiköstä pääsee autolla kauppaan reilussa viidessä minuutissa, ja henkilökunta kyydittää asiakkaita kauppa-asioille vähintään kerran viikossa. Muutamalla asiakkaalla on käytössään taksikortti, ja osa kulkee myös omilla kulkuneuvoillaan, kuten polkupyörillä. Henkilöstön työvuorolistat järjestetään asiakkaiden säännöllisten harrastusten mukaisesti, jotta kaikkien tärkeimmät tarpeet saataisiin täytettyä. "Muu vapaa-ajan toiminta suunnitellaan asiakkaiden kanssa yhdessä", Päivi Turunen sanoo ja jatkaa, "Tärkein haaveeni on, että Juhalassa asuvat ihmiset ovat onnellisia ja kokevat elävänsä omannäköistä hyvää elämää."